La Divina Proporció o La Demoníaca Desproporció

La divina proporció, o número auri, o d'or, també anomenat número daurat, raó àuria, raó daurada o proporció àuria, és un número irracional calculat de la següent forma:


Una altra forma de definir-la és l'anomenada secció àuria, que és la divisió en dos d'un segment de tal forma que la relació entre la longitud total del segment i la part més llarga és la mateixa que aquesta en relació a la més petita.

Potser vist així no ens digui gran cosa, però si us dic que es tracta d'un valor que suposadament identifica la proporcionalitat i la bellesa de les formes, i que grans artistes l'han utilitzat per definir la proporcionalitat de les seves creacions, potser sigui més entenedor. Fins i tot avui dia s'utilitzen aquestes proporcions per a dissenyar les mides i relacions d'aspecte d'objectes tant habituals com una targeta de crèdit o un paquet de tabac.

Aquest valor no és un invent artificial, si no que està present en moltes creacions de la Natura. Nombroses formes naturals com les espirals dels cargols o els nervis de les fulles respecten les proporcions àuries, la disposició dels pètals de les flors, ... fins i tot els patrons de bellesa humana també respecten aquesta relació.

Tot plegat al voltant del número 1,618..., un número al que fins i tot se li atorguen propietats místiques i miraculoses.

Menys místic i miraculós és que 1,6 persones de cada 10 passen gana al mon(1). Això vol dir que 1.000.000.000 de persones - sí, mil milions - no disposen de recursos per fer front a la seva subsistència. I no parlo d'alimentació, parlo de subsistència.

1,6 de cada 10, o 1 de cada 6 que és el mateix. Mireu al voltant de la taula a la que esteu asseguts, o del restaurant en el que esteu dinant o sopant, o a tota la gent que podeu veure dins el cinema, o a la feina, ... doncs resulta que un de cada sis passa gana. Aquesta seria la proporció correcta si aquesta realitat estigués distribuïda per igual a tot arreu. Però clar, com els que m'envolten no en passen de gana, ojos que no ven ...

Si seguim jugant amb el 1 i el 6, resulta que 16.000 infants moren cada dia per causes relacionades amb la fam. Faré que ho torneu a llegir: 16.000 infants moren cada dia.

Potser cara a les proporcions dels objectes, de les obres d'art o de les faccions humanes el 1,6 sigui Diví, però de cara a la justícia pel que fa a un dels drets més bàsics com és l'alimentació, aquest número és mes aviat una desproporció molt poc divina.

(1) Informació obtinguda de la revista IO d'Intermon Oxfam, de Juny de 2009.

Todo lo que se come sin necesidad se roba al estómago de los pobres.
Mahatma Gandhi (1869-1948) Político y pensador indio.


Safe Creative #0908214258500